zonnepanelen

Je woning of bedrijfspand verduurzamen? Meld je dan nu aan voor een gratis dakscan:

*Wanneer je dit aanvinkt, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en ons privacy beleid. Je gegevens kunnen gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Je kan je daar later altijd voor afmelden via ons email adres.

Zonnepanelen bij Optie1

Met zonnepanelen wek je zelf je eigen groene stroom op. Zo bespaar je op je energierekening én draag je bij aan een beter klimaat. Zonnepanelen voorzien je huis van groene energie, opgewekt door zonlicht. Zo maakt je energiezuinige huishouden een vliegende start. Met de energieoplossingen van Optie1 begin je makkelijk en snel aan het verduurzamen van je huis. 

Lokaal en vakkundig

De zonnepanelen van Optie1 worden snel en vakkundig geïnstalleerd. Het installeren doet een ervaren monteur bij jouw uit de buurt, want bij Optie1 werken we graag lokaal. Zo geniet je snel van je eigen opgewekte stroom. Hieronder lees je meer over het aanschaffen van zonnepanelen bij Optie1. 

Maak een afspraak

Wil je graag een afspraak maken voor een gratis dakscan?
Vul het onderstaande formulier in of  neem contact op via 085-7325959 (ma t/m vr van 09:00 tot 17:00 uur). 

Meest

Videobellen

Afspraak op locatie

Maak nu direct je afspraak

Onze diensten, jouw zekerheid

De 7 voordelen van Optie1 en Green for you

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je alle veelgestelde vragen in de verschillende categorieën. Zo vind je antwoord op je vraag over de zonnepanelen zelf, het voordeel wat er te behalen valt, hoe de installatie verloopt en wat de garanties zijn die Optie1 en Green for you je bieden.

Zonnepanelen en het coronavirus: wat kan ik verwachten?
Gezondheid staat voorop, voor zowel onze klanten als medewerkers. Wij zijn een bedrijf met zoveel mogelijk gedigitaliseerde processen en zijn ingericht op online werken. Onze zonne-experts en servicemedewerkers staan momenteel vanuit huis voor je klaar! We beantwoorden al je vragen telefonisch elke werkdag van 9.00 tot 17.00. Uiteraard zijn we ook bereikbaar per e-mail en via Facebook.

Welk paneel kan ik het beste kiezen?
Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient. Onze zonne-experts kijken nauwkeurig naar je energiebehoefte en naar je dak en leveren een zonnepanelen advies perfect afgestemd op je wensen en behoeften.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen?
Het verschil zit in het productieproces. Het silicium in de zonnecellen vormt kristallen. Bij poly-kristallijnezonnepanelen staan deze als waaiers naar buiten, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Bij mono-kristallijne zonnepanelen staan de kristallenallemaal dezelfde richting uit. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
In de regel: nee. Als huiseigenaar mag je over het algemeen zelf beslissen of jij jouw dak transformeert tot je eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is wel zo dat aan woningen in een beschermd stads-of dorpsgezicht bepaalde eisen worden gesteld vanuit de gemeente.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
Meld je zonnesysteem altijd aan bij je opstalverzekering. Wijzigingen aan je woning moet je verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan je zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen wordt je schade

gedekt.

Moet ik zonnepanelen schoonmaken?
Hoe schoner je panelen, hoe meer energie je opwekt. De meeste zonnepanelen zijn gecoat met een vuilafstotend laagje. In Nederland regent het vaak, maar een regenbui spoelt niet al het vuil van de zonnepanelen. Vieze panelen absorberen minder zonlicht, waardoor je panelen minder stroom opwekken. Na een goede wasbeurt presteren je zonnepanelen weer optimaal.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. In de meeste gevallen zal een zonnesysteem langer blijven werken. Een technische levensduur van 30 35 jaar is niet ongebruikelijk, al wordt het rendement van de zonnepanelen natuurlijk wel minder. Hoe dan ook profiteer je met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar al snel van 18 jaar gratis energie.

Waar bestaat een zonnesysteem uit?
Zonnepanelen maken stroom van daglicht, maar dat doen ze niet in hun eentje. Een zonnesysteem bestaat uit de volgende onderdelen: zonnepanelen, omvormer, kabels en groepenkast.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?
De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijne (blauwe) en monokristallijne (zwarte) zonnepanelen. Daarnaast hebben we ook nog een premium full black paneel, die, de naam zegt het al, helemaal zwart is. Elk paneel heeft z’n eigen voordeel: het ene zonnepaneel verdient zichzelf sneller terug, het andere zonnepaneel heeft een hoger vermogen. Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient.

Hoeveel panelen heb ik nodig?
Dat hangt af van je dakoppervlak en je energieverbruik. Op een schuin dak neemt één zonnepaneel ongeveer 1,65 m2 in beslag. Wij houden altijd rekening met 2,5 m2 per paneel, exclusief veiligheidsmarges. We rekenen precies voor je uit hoeveel panelen we op jouw dak kunnen plaatsen om een optimaal rendement te behalen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom. Een zonnepaneel bestaat uit een aluminium frame met daartussen een aantal lagen met zonnecellen, veiligheidsglas en een waterdichte coating. Zo zijn zonnepanelen goed beschermd tegen tegen weer en wind, en kunnen ze doen waar ze voor gemaakt zijn: schone stroom opwekken.

Goedkope panelen kopen: slim of niet?

Kwalitatief goede zonnepanelen zijn nog nooit zo voordelig geweest, dus let vooral op de kwaliteit en garanties van de zonnepanelen én de aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen van lage kwaliteit brengen meer kosten met zich mee omdat ze vaak gerepareerd en / of vervangen moeten worden. Wij leveren uiteraard alleen kwalitatief goede panelen, die kosten minder dan je denkt.

Financieren: hoe ga ik ze betalen?
Een voor de hand liggende optie is de zonnepanelen te kopen met eigen middelen. Geef je je spaargeld liever niet uit aan zonnepanelen? Dat snappen we best. Gelukkig kun je zonnepanelen ook voordelig financieren via het SVN. Het voordeel? Je bent zelf eigenaar van de panelen, waardoor je de BTW terugkrijgt.

Hoe werkt salderen?
In Nederland geldt de salderingsregeling: de overheid betaalt de energiebelasting over ‘teveel’ opgewekte energie terug. Deze regeling geldt in elk geval tot 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Stel dat de regeling daarna verandert, blijft de terugverdientijd nog steeds zo’n 7 jaar.

Krijg ik subsidie op zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn zo’n slimme investering dat ze eigenlijk geen subsidie meer nodig hebben (21% btw krijg je na installatie terug. De overheid heeft daarom de landelijke subsidie, de SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) stopgezet voor particulieren. Het kan zijn dat jouw gemeente lokale subsidies beschikbaar stelt. Kijk daarvoor op energiesubsidiewijzer.nl.

Hoe profiteer ik van de BTW-teruggave?
De BTW die je betaalt over de aankoop en installatie van je zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Daarmee krijg je 21% van het totaalbedrag terug. Dat is meteen een flinke besparing van gemiddeld €1000. Geen zin in in gedoe? Wij regelendeBTW-teruggavekosteloos.

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?
Als je overstapt op zonnepanelen doe je eerst een investering: je betaalt of financiert de zonnepanelen, de omvormer en de installatie. Tegelijk bespaar je direct elke maand op je energierekening. Als je die maandelijkse besparingen optelt, kom je na gemiddeld 6-7 jaar op het bedrag uit dat je voor je zonnesysteem hebt betaald. Daarna is elke euro die je bespaart pure winst voor jou.

Wat leveren zonnepanelen op?
We vallen meteen met de deur in huis: zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug. Deed je koelkast dat maar! Hoe goed je zonnepanelen presteren hangt af van het type zonnepaneel, hun ligging op je dak, en de hellingshoek waarin de panelen op je dak zijn bevestigd. Met een gemiddeld zonnesysteem van 12 zonnepanelen wek je gemiddeld 3.500 kWh per jaar op. Met een gemiddelde elektriciteitsprijs € 0,23 per kWhbespaar je daarmee per jaar zo’n €805 op je energierekening. Inderdaad: na een paar jaar verdien je je investering terug, en geniet je van gratis stroom.

Wat kosten zonnepanelen?
Het gemiddelde systeem dat bij ons wordt aangeschaft bestaat uit een pakket van 10 tot 12 zonnepanelen met een vermogen van 325 Wpper paneel. Zo’n compleet zonnesysteem kost tussen de €4.500 en €6.000 (incl. BTW, die je kunt terugvragen).

Waarom een slimme meter?
Met een slimme meter kun je naast de gegevens van jouw omvormer over de opbrengst van jouw zonnepanelen, ook zien wat je aan stroom en gas verbruikt. Bij het aanschaffen van zonnepanelen, kun je in de meeste gevallen van jouw netbeheerder gratis een slimme meter ontvangen. Daarnaast heeft een slimme meter een teruglevertelwerk.

Kunnen zonnepanelen tegen hagel of harde wind?
Onze panelen blijven zelfs liggen bij windkracht 12, en windkracht 12 komt in Nederland nooit voor. Stel dat het zo hard waait dat er een boom op je dak valt, dan dekt je opstalverzekering de schade. Ook hagelschade wordt door je opstalverzekering gedekt. Vergeet niet je zonnesysteem aan te melden bij je verzekeraar.

Hoe gaat de installatie in z’n werk?
Zie je op tegen gedoe? Nergens voor nodig. We zijn vrijwel altijd binnen een dag klaar, en kabels worden altijd op de meest esthetische manier weggewerkt en er wordt veilig gewerkt. Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is genieten van je lage energierekening.

Wat als de installatie schade oploopt?
Aan onze uitstekend gekwalificeerde installateurs kun je de installatie met een gerust hart overlaten. Niet voor niks geven we 10 jaar garantie op de installatie –bij de meeste zonnepanelenaanbieders is dit slechts 2 jaar!

Met welke installateurs werken jullie?
Als je voor Green for you kiest, heb je alle voordelen van een groot landelijk bedrijf, maar met een lokale touch. Green for you werkt door heel Nederland met een netwerk van gecertificeerde installateurs. Zo profiteer jij van onze hoge landelijke garanties én het vakmanschap van een gecertificeerde installateurs.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
90% van de daken is geschikt voor zonnepanelen. Of jouw dak daaronder valt hangt van een paar factoren af: de ligging van je dak, de hellingshoek en het type dakbedekking.

Garanties zonnepanelen
We kunnen de garanties van een zonnesysteem onderverdelen in deze 3 typen:

  • Productgarantie
  • Installatiegarantie
  • Vermogensgarantie

Alle aangeboden garanties, hoe ze ook heten of uniek ze ook lijken, vallen onder een van de bovenstaande categorieën.
De investering die je doet in jouw eigen zonnestroomsysteem, zal zich naar verwachting tussen de 6 en 10 jaar terug verdienen. Maar ook daarna gaat jouw zonnesysteem nog vele jaren mee:zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar. In de tussentijd kan er altijd iets gebeuren dat de werking van je systeem beïnvloedt én dus je besparing. Zorg er daarom voor dat je, naast de juiste kwaliteit van jouw zonnesysteem, ook de juiste zekerheden daarom heen geniet. En dat doe je met de juiste garanties!

Productgarantie zonnepanelen
Voor zonnepanelen is een productgarantie van 10 jaar de standaard en voor omvormers is dit meestal 5 jaar. Ook op de constructie-/bevestigingsmaterialen zit garantie van minimaal 20 jaar, maar dit wordt vaak niet apart benoemd. Productgaranties worden uitgegeven door de producent en worden gedekt door de verkopende partij of importeur/groothandel.

Je kan dus terecht bij de partij die jouw systeem heeft geïnstalleerd om aanspraak te maken op deze garanties.Als deze partij niet meer bestaat,is de groothandel/importeur je aanspreekpunt. Pas als die ook wegvalt, zul je bij de producent je garantie moeten verhalen.

Bij Optie1/Green for you geven we minimaal 25 jaar productgarantie op zonnepanelen en minimaal 10 jaar op de omvormer.

Installatie garantie zonnepanelen
Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Soms zijn de producten niet kapot, maar is het verkeerd aangesloten of is er iets losgeschoten. Denk bijvoorbeeld aan een stekkertje achter een zonnepaneel of de kabel die naar jouw meterkast loopt. Deze garantie is eigenlijk bedoeld om je te beschermen tegen de fouten die mensenwerk met zich mee kunnen brengen. Niet voor niets is dit een van de belangrijkste garanties. Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Bij Optie1/Green for you doen we daar een grote schep bovenop en geven we 10 jaar installatiegarantie.

Vermogensgarantie zonnepanelen
Net als batterijen kennen ook zonnepanelen een vorm van degradatie. Feitelijk neemt het vermogen van een systeem
met de loop der jaren af. Hierdoor loopt dus bij verder gelijk blijvende omstandigheden je productie ook terug. Bij
kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is de degradatie erg beperkt, waardoor je ook op de lange termijn van
substantiële efficiëntie kunt genieten. Toch is het van belang om op de vermogensgarantie van jouw zonnepanelen te
letten.

Ter illustratie: vaak wordt de degradatiegarantie aangeduid met een minimaal percentage dat na een bepaalde periode
nog beschikbaar moet zijn voor productie. Bij de installatie heb je 100% van het vermogen tot jouw beschikking,
bijvoorbeeld 250 Wattpiek ( Wp ). Dit gaat langzaam achteruit en daar heb je de vermogensgarantie voor. Gangbare
garanties zijn dat na 10 jaar nog minimaal 90% beschikbaar is en na 25 minimal 80% van het nominaal vermogen. Als
de degradatie toch hoger uitpakt, dan horen de materialen gratis vervangen te worden of dien je gecompenseerd te
worden voor de verloren productie.

Main Menu