Toekomstproof: duurzaam en slim wonen

Niet alleen is het verduurzamen van je huis goed voor het milieu, maar je bespaart er ook een hoop mee. De woning van de toekomst is duurzaam én slim, want verduurzamen en smart home gaan uitstekend samen. Wij spraken Dave Stoffels, oprichter van Green for you, over verduurzamen, zonnepanelen én slim wonen.

Wat is de eerste stap als je jouw woning wilt gaan verduurzamen?
“Wij vinden het belangrijk om te weten wat de wensen van de klant zijn. Dit kan bijvoorbeeld wooncomfort zijn, de afgelopen koude periode is een goed voorbeeld: je merkt dan dat je huis sneller koud is, dan zet je toch de temperatuur van je CV iets hoger. Wat je hieraan kunt doen? Een dikke trui aantrekken of je woning isoleren, want dit is een stukje wooncomfort waar je gemakkelijk winst op kan behalen. Het isoleren van je woning is de minst grote investering die je kunt doen én je verdient deze het snelste terug.”

Zonnepanelen zijn een populaire manier om je huis te verduurzamen. Is het echt een goed idee om te beginnen met het aanschaffen van zonnepanelen?
“Als je jouw woning eenmaal goed hebt geïsoleerd, kan het aanschaffen van zonnepanelen zeker rendabel zijn. Zonnepanelen zijn een super interessante investering om te doen, vergelijk het bijvoorbeeld eens met je spaargeld op je spaarrekening: over je spaargeld moet je negatieve rente betalen, terwijl je met een investering in zonnepanelen een rendement van 6 tot 8 procent behaald.”

Welke trend op het gebied van verduurzamen zie jij op dit moment groeien?
“Elektrisch rijden is nog steeds flinke stappen aan het zetten, de populariteit van de elektrische auto blijft namelijk groeien. We zien dat ook terug in de interesse voor laadpalen voor een elektrische auto, de vraag neemt enorm toe.”

Welke trend op het gebied van verduurzamen zie jij opkomen?
“De thuisbatterij, die je kunt koppelen aan je zonnepanelen. Dit is een grote batterij die opgewekte stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opslaat. Op dit moment nog niet enorm populair, maar dat heeft te maken met de salderingsregeling, wat inhoud dat je overcapaciteit wordt teruggeleverd op het net en verrekend op je jaarrekening. Vanaf 2023 gaat dit versoberen, elk jaar gaan we namelijk 9% minder salderen. Landen om ons heen (zoals België en de UK) doen dit al, die hebben geen salderingsregeling, daar zie je dat de thuisbatterij al veel populairder is.”

Hoe past het verduurzamen van je woning bij het slimmer maken van je huis?
“Verduurzamen en smart home zijn allebei onderdeel van het huis van de toekomst. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan energiemanagementsystemen: een soort interface van alle apparaten in je woning. Via dit systeem heb je inzicht in onder meer je zonnepanelen, elektrische auto én je slimme apparaten. Dit geeft je een goed beeld van de energie die je opwekt, maar ook van de behoeften van je woning – aangestuurd op basis van jouw wensen.”

Optie1 en verduurzamen
Wil jij graag meer weten over zonnepanelen of verduurzamen? Kijk dan op Optie1.nl/zonnepanelen of bekijk het overzicht van aangesloten winkels op greenforyou.nl/dealers.

Andere berichten

Uncategorized

Loop jij al warm voor het klimaat?

Zaterdag 27 maart 2021 van 20.30 tot 21.30 uur gaat het licht in Nederland uit. Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse Earth Hour van het WWF

Main Menu