(Na)meten is weten!

Af en toe ziet er een app het levenslicht waarvan je denkt: ja, dát is nou best handig.
Dit was ook het eerste wat bij ons opkwam, toen we hoorden van Meten (of Measure in het Engels): een app op je iPhone waarmee je dingen kan opmeten. Zeg dus maar dág tegen zoeken naar dat oubollige meetlint. Met Meten weet je direct of die bank door jouw voordeur past… toch?

We probeerden Meten voor je uit – in dit blog lees je onze bevindingen. Maar allereerst wat praktische feitjes: Meten is standaard beschikbaar vanaf iPhone 6s. Heb je een ouder model, dan zul je het dus met je analoge meetlint moeten doen. Ook heb je iOS 12 nodig, dus als je die nog niet hebt geïnstalleerd, is dit misschien een mooie gelegenheid voor een update.

Augmented Reality
De Meten-app maakt gebruik van ARKit, een speciale module voor app-bouwers waarmee augmented reality kan worden toegevoegd aan apps. Meten gebruikt onder andere de sensoren in de camera van je iPhone of iPad om de metingen uit te voeren.
Toen we hoorden van de app, vroegen wij ons direct af waarom Apple hier nog niet eerder mee was gekomen. Want als je kijkt naar de hartslagmeter, de slaaptracker en alle andere ingenieuze meet-apps, is het virtuele meetlint misschien wel de meest voor de hand liggende van het stel.

Automatische detectie
We vinden Meten een absolute aanwinst als je even snel een goede schatting moet maken, van welke afmeting dan ook. Hij detecteert in veel gevallen direct wat je wilt meten, en zo niet kun je ‘m een handje helpen met het verslepen van detectiepunten. En als het toch verkeerd gaat, begin je in een handomdraai (gedeeltelijk) opnieuw. Tot slot kun je je meetresultaten gemakkelijk en snel delen met anderen.

Niet 100%
Meten is heel handig en geschikt als je even snel, on-ge-veer, de afmetingen van iets moet weten. Maar als elke millimeter telt is nameten zeker aan te raden. Je hebt namelijk een onwaarschijnlijk vaste hand nodig om nauwkeurig te meten; door alle sensoren is iedere beweging van invloed op het meetresultaat.

Dus…
Het is nog een eerste versie en we verwachten dat deze app steeds beter gaat werken. Op dit moment zijn de resultaten nog niet helemaal nauwkeurig. Als je formaten aan anderen doorgeeft, vergeet er dan niet bij te zeggen dat je er misschien één of twee centimeters naast zit. Je wilt geen verhuisdrama’s met voordeuren en banken op je geweten hebben. Tot die tijd: meet er lekker op los, maar houd voor nauwkeurige zaken je ouderwetse meetlint nog even bij de hand.