Herkenbaar?!

Weleens tegen een lantaarnpaal aangelopen terwijl je op je smartphone keek? Gênant maar gelukkig ben je niet alleen. Het internet staat vol met zogenaamde text-and-walk fail filmpjes, variërend van mensen die tegen auto’s, muren en liftdeuren aanlopen tot “zombie” voetgangers die nietsvermoedend een fontein in wandelen. Hoewel grappig, zijn de situaties niet altijd even onschuldig. Zeker in het verkeer kan de afgeleide smartphone gebruiker voor gevaarlijke situaties zorgen. Een fenomeen dat overigens weer creatieve oplossingen uitlokt, zoals vorig jaar in Bodegraven waar is getest met verkeerslichten in de stoep.

Een heel leven op één telefoon
Gek is het natuurlijk niet. We hebben onze telefoons allang niet meer om alleen maar mee te bellen. Het is onze agenda, ons sociale leven. We houden bij hoe ver we hebben hardgelopen, we kijken films, kopen kleding en bestellen er het avondeten mee. Van een afstand lijkt het misschien stom gestaar, maar er spelen zich hele mensenlevens af op die smartphone.
En toch… hebben we een probleem? Zijn we met zijn allen ‘verslaafd’? Hier zijn de meningen over verdeeld. Over het algemeen wordt gezegd dat de beeldschermcultuur gewoon iets van deze tijd is. En een verslaving pas echt een verslaving is, als je er niet mee kan stoppen.

Handige apps
Het is dus helemaal aan jezelf. Als jij het idee hebt dat je te veel tijd doorbrengt op je mobiele telefoon, begin dan eerst eens met bijhouden hoeveel dat dan werkelijk is.
Wil je inzicht krijgen in je schermtijd, dan zijn er apps die je hierbij kunnen helpen. De meest bekende zijn Quality Time voor Android en Moment voor iPhone. Beide apps zijn bedoeld om je bewust te maken van je smartphonegebruik en kunnen je uiteindelijk helpen om de controle over je gebruik terug te krijgen. Als je die kwijt was natuurlijk.

QualityTime
QualityTime houdt bij hoe vaak je je smartphone oppakt en welke apps je gebruikt en hoe lang. Met QualityTime kun je bovendien meldingen krijgen als je een zelfgekozen gebruiksduur van een bepaalde app (laten we zeggen 2 uur) overschrijdt. Je kiest dan zelf of je doorgaat of je telefoon weglegt. Een drastischer maatregel is de pauze: dan heb je voor een zelfgekozen aantal minuten geen toegang tot je telefoon. Download de app hier.

Moment
De Moment app heeft, behalve dezelfde soort features als QualityTime, ook een coach. Deze nodigt je uit om verschillende uitdagingen aan te gaan, die helpen om je smartphonegebruik te verminderen. Zo kun je de vraag krijgen om je mobiel eens 30 minuten te laten liggen of zelfs een hele nacht. Moment Family gaat nóg een stapje verder: hiermee installeert iedereen in huis de app en kun je van alle gezinsleden bijhouden welke apps ze hoe vaak gebruiken. Je kunt ook instellen dat de telefoons niet gebruikt mogen worden tijdens het eten of een film. Als iemand dan toch zijn mobiel oppakt, gaat er een alarm af. Weet je meteen wie de ‘schuldige’ is. Download de app hier

Gaat dit alles je misschien wat ver? Het kan sowieso leuk en interessant zijn om QualityTime of Moment eens in te zetten als persoonlijk onderzoek. Zo krijg je een beter inzicht in je eigen smartphonegebruik en kun je hier naar eigen inzicht bewuster mee omgaan. En hoe vaak je op een dag ook naar je smartphone grijpt, houd altijd je ogen open voor openstaande luiken, dichte deuren en voorbijrazende bussen.